zaterdag 25 januari 2014

KLIMPLANT

Blauwe winde

Omdat ik een heel klein tuintje heb, zijn klimplanten een uitkomst. Elke centimeter muur is benut en dol ben ik op deze blauwe winde (Ipomoea). Deze eenjarige klimmer is makkelijk zelf te zaaien. In maart zaai ik deze plant in huis. Op alle vensterbanken staan dan zaaibakken, waarin allemaal verschillende eenjarigen. Heb je in al dat gedoe geen zin, dan straks gewoon kopen die plant! Kijk op de site www.kwekerijmorningglory.nl. Wil je zelf aan de slag:

ZELF ZAAIEN
Nodig
. Bakjes van de groenteboer of slager met doorzichtig deksel
. Zakje speciale zaai- en stekgrond kun je hier bestellen 
. Plantensproeier
. Zaden 

Werkwijze
Vul het bakje met het zand en maak het goed vochtig
Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk ze goed aan. 
Geef  water met de plantenspuit en doe het deksel op het bakje.
Zet het bakje op een lichte plek in huis, niet in de felle zon bijvoorbeeld op de vensterbank.
Nu gaat het spannend worden en is het wachten tot de eerste groene sprietjes beginnen te groeien. Bij de meeste soorten duurt dat een dag of drie. Zie je het eerste groen dan kan het dekseltje elke dag een stukje verder open. Zorg dat de aarde niet uitdroogt en geef met de plantenspuit water. 
Hebben de plantjes meer dan twee blaadjes dan kunnen ze worden verspeend. Verspenen is heel voorzichtig de plantjes uit de grond halen en in een ander, groter bakje zetten. De zwarte potjes van 10 bij 10 cm waar gekochte plantjes vaak inzitten, zijn hiervoor ideaal. Doe in deze potjes geen zaaigrond, maar potgrond en zet in elke potje een plantje.   Vergeet niet de plantjes op tijd water te geven. Nu wordt het lastig, want buiten is het vaak nog te koud voor deze kleine priegelplantjes. Je zet ze binnen op een lichte, vorstvrije plek en daar mag het best wat koeler zijn. Is de kans op nachtvorst voorbij, meestal rond half mei, dan kunnen ze definitief naar buiten.