maandag 10 november 2014

RISICO

Cyclamen en violen
Als je blogt over groen, zoals ik, en je hebt vaak op- en aanmerkingen over van alles en nog wat, dan ben je natuurlijk kwetsbaar. Mijn bakken, aan de voorkant van het huis, zagen er niet meer uit met uitgebloeide eenjarige zomerbloeiers en een salvia die zijn mooiste tijd heeft gehad. Daarom moest ik  maatregelen nemen, want stel je voor dat een andere blogger mijn bakken fotografeert en daar een vilein oordeel over gaat vellen? Het vullen van bakken en tuinieren in de stad is een gedoe. Want waar haal je planten en vooral waar koop je potgrond en het allerbelangrijkste; hoe vervoer je dit alles? De fiets, een uitkomst in de stad, is geen optie. Dus met de auto, bijna tien km verder, naar Tuincentrum Osdorp. Dat was even schrikken, want daar is het al kerst. Gelukkig vond ik er tussen de kunstkerstbomen en dansende kerstmannen ook violen, cyclamen en potgrond. Ik koop altijd 20 liter zakken, want anders sjouw ik me een hernia. Het voordeel is ook dat de zakken, die ik niet meteen nodig heb, dicht blijven. (die liggen trouwens nog steeds in de kofferbak van de auto). Dan is het de truc om een parkeerplek aan de overkant van mijn huis te vinden. Deze plek is meestal bezet en dus zit er niets anders op dan voor het raam te gaan liggen en kijken of hij vrijkomt.  Zo ja, dan snel naar je auto hollen en hem hijgend op die plek zetten. 

Ik heb de potten leeggemaakt en de 'oude' aarde in de inmiddels lege zakken potgrond gedaan. Tweemaal in de week mag je hier je vuilnis in zakken aanbieden. Geweldig, want de hardwerkende vuilnismannen hebben in een paar minuten de hele straat schoon!
In de ene pot heb ik tulp 'Angelique', paarse hyacinten en roze mini-irissen geplant en daarop paarsachtige violen en roze cyclamen. In een pot met blauwe violen zit de tulp 'Blue Parrot', blauwe hyacinten en scilla's. De violen krijgen als het koud wordt een soort groei- en bloeistop, maar vanaf het vroege voorjaar bloeien ze altijd uitbundig.