dinsdag 17 maart 2015

VAN HOLLANDSE BODEM

Gemiste kans
Vandaag heb ik pas naar de uitzending 'Van Hollandse Bodem' gekeken. Het is een programma van de EO met de moestuin als onderwerp. Van tuinieren weet ik na jaren praktijk wel een beetje hoe het moet. Het kweken van groenten is een heel ander verhaal en daar wil ik altijd nog zoveel kennis over vergaren. Het hebben en het onderhouden van een moestuin is een hels karwei en vooral doorgewinterde volkstuin tuiniers kunnen me nog veel leren. Vol verwachting ging ik dus het tv programma bekijken. 

Maar, wat een teleurstelling. Het duurde en het duurde en het ging helemaal niet over hoe je bonen of kolen moet planten. Het ging vooral om het oogsten, dus het belangrijkste aspect, hoe pak je een en ander aan, kwam niet aan de orde. Ook werd overgeslagen hoe je een moestuin moet indelen en welke groente je het beste naast elkaar kunt zetten. Zelfs grond en bemesting kwamen niet aan bod. Wel was er een opmerking dat vogels niet in de moestuin hoorden. Hoezo geen vogels? Van oudsher wordt er rond de moestuin een haag geplant met als doel het lokken van vogels. In een haag gaan vogels nestelen en zo'n vogelgezin eet luizen, rupsen en ander gespuis die groenten opeten. 
Bij het item oogsten werd er door een pluizige jury-mevrouw kritiek geleverd op een tuinier die haar geoogste boontjes showde. Zij had bij het tonen van haar oogst te weinig emotie getoond en dat was toch echt een minpunt (?). Zowat brakend keek ik verder naar de presentatie van ene Tooske, die elke vorm van humor schuwde. Natuurlijk had het programma weer een wedstrijdelement; een fenomeen dat geloof ik door John de Mol is verzonnen en dat vooral is bedoeld voor randdebielen. Ook wil de EO zoveel mogelijk kijkers pleasen dus het koken neemt een belangrijke plek in het programma in. Wat een geneuzel. En wat een gemiste kans!
Het programma wordt op donderdagavond op NPO 1 om 20.30 uur uitgezonden.