vrijdag 5 september 2014

HAZELNOOT

Hazelaar (Corylus avellana) foto: Mariek van Gessel


Collega Marieke van Gessel mailde mij van de week dat ze bij een wandeling in de Pijp bijna door hazelnoten onder vuur werd genomen. Ze vielen uit een rijtje hazelaars. De hazelaar is een ijzersterke struik van een meter of twee hoog. Hij wordt zelden in een tuin toegepast. Logisch, want hij ziet er niet echt swingend uit. Wel draagt de struik in het vroege voorjaar mooie katjes. Hazelnoten zijn calorierijk, maar supergezond. Ze zitten vol goede vetzuren, ze verbeteren de concentratie, ze verlagen ouderdomsdiabetes, ze voorzien het lichaam met omega 3-vetzuren. En... de lijst van goede eigenschappen is nog veel langer. Verse hazelnoten kun je in de oven roosteren. Kijk hoe je dat doet op http://notenspecialist.com/soorten-noten/hazelnoten/roosteren/ 
Goede rassen zijn Corylus avellana 'Gunslebert' met grote vruchten. 'Webb's Prize Cob' heeft grote, smalle en vrij zoete vruchten. 'Rode Zellernoot' heeft decoratief roodbruin blad en de kleine vruchten hebben een mooie kleur en smaken lekker.