zondag 11 mei 2014

GOUDENREGEN

Mooi of lelijk

Van de week vroegen ze mij in de uitzending van RTVNH welke bloemen ik lelijk vond. Daar heb ik een antwoord opgegeven zoiets als; "Als een bloem goed is toegepast dan is hij altijd mooi". Heel diplomatiek, want tenslotte moet bij mij de schoorsteen blijven roken en wil ik de luisteraars te vriend houden. Natuurlijk vind ik niet alle bloemen en planten mooi en vaak hangt dat af van de seizoenen. Ik ben dol op tulpen, maar nu ben ik er - half mei - wel een beetje klaar mee. Nu is het tijd voor zomerbloemen! 
Een dubbel gevoel heb ik over de goudenregen (Laburnum). Het is een struik, maar in de tuin van mijn achterburen is het een boom. Ik kan hem vanaf mijn slaapkamer goed zien. Fijn is dat zijn blad het uitzicht op het balkon van één van de bewoners bijna helemaal wegneemt. Op dit balkon staan heel fietsen en 'als kers op de taart' een buitenboord motor met een plastic zak van AH eroverheen. Hoe erg kun je je eigen uitzicht maken?
Terug naar die goudenregen ik heb altijd een hekel aan die struik gehad. Die bloemen hangen zo gelijkmatig saai treurig geel te wezen. Als ze allemaal open zijn gegaan, beginnen de eerste bloemen al te verwelken. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, het blad is prachtig. Niet groen, niet grijs maar het drietallig blad heeft een kleur er tussenin. Lezers van mijn blog, sorry als ik jullie heb beledigd. Stuur me onmiddellijk pakkende foto's van goudenregens die wel goed zijn toegepast!