donderdag 8 mei 2014

GIERZWALUW

Foto: Roely Bos
Behalve op planten ben ik ook dol op vogels. In Bergen kon ik mijn hart ophalen, want daar zag je veel soorten. In mijn binnentuintje zijn dat er een stuk minder, maar de gierzwaluw maakt alles goed. Zo rond 1 mei arriveert hij in de Jordaan en maakt dat hoge geluid waar ik helemaal gelukkig van word. Van dat geluid krijg ik het optimale vakantiegevoel. Met gierzwaluwen op de achtergrond waan ik me in Zuid-Frankrijk op een zonnig plein met een wijntje onder de beschutting van platanen. 
Wil ik weten wat voor weer het wordt dan hoef ik maar naar buiten te kijken. Vliegen ze laag dan gaat het vaak regenen en vliegen ze hoog dan blijft het mooi weer. Ik ben ook dol op de gierzwaluw omdat hij een buitenbeentje is. Hij slaapt en plant zich bijvoorbeeld voort in de lucht. Hij kiest voor de Jordaan vanwege de oude huizen. Hij gebruikt speciale nestkasten, maar ook maakt hij een nest tussen dakpannen. Wil je meer weten over deze vogel:
Hierbij een citaat uit een artikel in het Parool van 10 april j.l. van stadsbioloog Remco Daalder. "De gierzwaluwen komen uit Oost-Afrika, ze vliegen de Sahara over en trotseren de Alpen, om na een reis van negenduizend kilometer in drie weken weer neer te strijken in Amsterdam." Het reisprogramma van deze vogel dwingt zoveel respect af daar kan de NS nog heel veel van leren.
In zijn boek 'De Gierzwaluw' Uitgeverij Atlas Contact nog meer weetjes over mijn lievelingsvogel. www.atlascontact.nl
De foto van de gierzwaluw is gemaakt door Roely Bos. Zij maakt nog meer prachtige foto's van vogels en die zijn te zien op haar fantastische blog  voorwiewilkijken.blogspot.nl