zondag 4 mei 2014

WANTROUWEND

Noordermarkt Amsterdam


Ik ben nogal wantrouwend van aard. Op de Noordermarkt staat dit kraam met 'onbespoten' kruiden. Ik heb zelf veel kruiden gekweekt en ik zou niet weten waarmee je die zou moeten bespuiten. Salie, tijm, munt, peterselie en ga zo maar door groeien prima in goede potgrond zonder enge beestjes of schimmels. Ook vind ik € 3,50 voor een potje munt flink aan de prijs. 
Het bespuiten van planten met gif is recent onder meer door de aandacht in het programma Tros Radar, een hot item. Ik ben wat argwanend als het gaat om Antoinette Hertsenberg, want wie vrijwillig zulke kleding aantrekt daar moet wel iets mee zijn. Maar dat terzijde. Er wordt in dit programma wel vaker snel iets geroepen en dit keer ging het over gif op bijenplanten. Greenpeace had een onderzoek uitgevoerd. De bijensterfte is te wijten aan bestrijdingsmiddelen. Ik heb wat twijfels over Greenpeace en zolang ze ook nog in een duur kantoorpand op de Keizersgracht zitten, ben ik extra wantrouwend...
Gelukkig stond er deze week in de Volkskrant een wat genuanceerder stuk. Wat blijkt: de bijensterfte is voor ruim 90% te wijten aan de varroamijt. Dat is doodsoorzaak nummer 1 en dus niet gif op planten. Niet dat ik gif op planten goedkeur, in tegendeel. Maar beter en eerlijker lijkt het me om de Landbouwuniversiteit in Wageningen een onafhankelijk onderzoek te laten doen.