woensdag 23 april 2014

GESPUIS

Luizen
De bloemknoppen van deze roos zitten vol met luizen. Ieder voorjaar gebeurt dit opnieuw. Logisch, want deze klimroos staat tegen de gevel in een piepklein stukje grond. De omstandigheden zijn dan ook niet zo ideaal als in een tuin waar de wind vrij spel heeft. Tegen het huis droogt de aarde snel uit, want daar kan regenwater nauwelijks de grond bereiken. Allemaal omstandigheden waardoor luizen eerder toeslaan. Ik probeer altijd eerst de luizen met een stuk keukenrol weg te halen. Best een goor klusje. Dan gebruik ik een soft middel zoiets als Plantschoon van Ecostyle. Dat helpt vaak wel, maar ook vaak niet.  
Een ouderwets middel is een mengsel van groene zeep, water en spiritus. Dit middel wordt ook als milieuvriendelijk gezien. Ik heb daar zo mijn gedachten over want in spiritus zitten onder andere giftig methanol, aceton, geur en kleurstoffen. 
Dan heb ik nog iets chemisch in huis, want op de verpakking staat 'tegen hardnekkige luizen'. Vol schuldgevoel - tja, die katholieke opvoeding raak je niet snel kwijt - spuit ik dan dat spul. En jawel, dat helpt wel. Wat nu? Doe ik niets dan blijft er van de roos op den duur weinig over. Door deze bekentenis aan jullie op te biechten, hoop ik dat mijn schuldgevoel afneemt. Ik zal jullie dan in mijn gebeden gedenken...