dinsdag 7 april 2015

CLEMATIS

Clematis armandii


Al ruim een week bloeit de wintergroene Clematis armandii. Het leerachtige, groene blad blijft ook in de winter aan de plant zitten. In de boeken staat dat deze klimmer tegen een muur op het zuiden in de volle zon moet worden geplant. Bij mij staat hij nauwelijks in de zon, maar wel op een beschutte plek en hij doet het geweldig. Je moet de plant wel een beetje aanbinden, want de takken hechten zich niet zelf aan de gevel, schutting of muur. Het schijnt dat de bloemen geuren. Ik heb net mijn neus in de bloemen gestoken, maar ik ruik niks. 
Er is wel nog een roze bloeiende variant Clematis armandii 'Apple Blossom'. Ook hebberigmakend mooi!


LENTE

Bollen en violen

Zoals ieder jaar plant ik in het najaar bloembollen en winterviolen. Die violen bloeien in het najaar niet echt uitbundig, maar lijken op het voorjaar te wachten. De echte bloei is van de week begonnen en ook bloembollen zoals hyacinten, blauwe anemonen (Anemone blanda) en sterhyacinten (Scilla siberica) krijgen nu knoppen. Voor mij is het ieder voorjaar weer een verrassing. Mijn geheugen is een zeef en ik ben allang vergeten wat ik vorig jaar heb geplant. Ik zie nu pas dat ik tussen al dat blauw ook roze hyacinten heb geplant.
Natuurlijk vind ik het initiatief van het Tulp Festival toe te juichen (zie blog 1 april). Toch had ik het nog leuker gevonden als ze alle soorten bloembollen hadden toegepast. Dan heb je gewoon veel meer variatie en een veel langere bloeitijd. Als de krokus is uitgebloeid krijg je nu volop blauwe druifjes, anemonen, sterhyacinten en narcissen. In april bloeien kievitsbloemen, keizerskronen en zomerklokjes. En dan in mei late tulpen gecombineerd met sieruien. Wie weet, misschien wordt er nog wel eens iemand goed wakker.